NYHEDSBREV

Velkommen. Lad dig først inspirere. Efterfølgende kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev nederst på siden, hvis du har lyst.​​​

LIDT OM DIN HUD, OG DERNÆST OM DET AT FØLE SIG SKØN!

Hudens opbygning

Huden er kroppens største organ og danner grænsen mellem kroppen og omgivelserne. Hudens samlede overflade er 1,5 – 2 m². Huden er opbygget af 3 forskellige lag; overhuden, læderhuden og underhuden.

Det yderste lag af huden hedder overhuden eller epidermis og er ca. 0,1 mm tyk. Tykkelsen varierer forskellige steder på kroppen og er tyndest på øjenlågene og tykkest på fodsålerne. Overhuden består af hornlaget, der også kaldes stratum corneum og vækstlaget, der også kaldes stratum basale. Hornlaget består af døde celler, mens vækstlaget består af levende celler, der deler sig og erstatter de døde celler, der afstødes fra overhuden.

Det midterste lag af huden kaldes læderhuden eller dermis og er 1-3 mm tyk. I læderhuden findes der kollagenfibre, der giver huden styrke og elastinfibre, der gør huden elastisk. Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen og har derfor betydning for en normal fungerende hud. I læderhuden findes også mange nerveceller, der gør, at vi kan mærke smerte, berøring, kulde og varme.

Det underste lag af huden kaldes underhuden eller subcutis. Underhuden består som læderhuden af bindevæv, og der er ingen skarp grænse mellem underhuden og læderhuden. Underhuden fungerer som et depot for vand og fedt. Fedtet i huden fungerer dels som isolering og dels som beskyttelse af kroppen.

Hudens funktioner

Huden danner en barriere, der beskytter kroppen mod bakterier og virus. Det gør den dels ved at være en fysisk barriere og dels ved at indholde celler fra immunsystemet, der kan angribe indtrængende mikroorganismer. Hudens barriere hindrer også tab af væske og derved dehydrering.

Huden indeholder som før nævnt sanseceller, der gør at vi kan mærke tryk og berøring – både når noget er rart, og når noget gør ondt. Når noget gør ondt, kan vi reagere hurtigt og derved undgå eller mindske skader.

Huden hjælper med at regulere kroppens temperatur. Det sker ved at blodgennemstrømningen i huden mindskes, når det er koldt, og øges når det er varmt. Derved reguleres afgivelse af varme fra hudens overflade. En anden måde at regulere temperaturen på, når det er varmt, er ved at svede. Når sveden fordamper køles kroppen ned.

Huden beskytter os mod solens skadelige stråler ved at danne melanin ud fra aminosyren tyrosin. Melanin er pigmenter, der absorberer sollys og på den måde forhindrer, at der sker skader. Jo mere melanin huden indeholder, jo mørkere er huden.

Men sollys er til gengæld vigtig i forhold til dannelse af D-vitamin. Når man er ude i solen, dannes forstadier til D-vitamin i huden. Fra huden bliver forstadiet ført videre til leveren og nyrerne, hvor det omdannes til det aktive D-vitamin. D vitamin bidrager bl.a. til normal optagelse og udnyttelse af calcium og derved til at vedligeholde normale knogler.

Med alderen bliver huden mere rynket. Det er en langsom proces, og en naturlig del af det at blive ældre. Dannelse af rynker skyldes, at huden bliver tyndere og mister en del af de elastiske fibre. Mængden af rynker er arveligt, men også ydre årsager som især rygning og meget sol bidrager til dannelse af rynker.

En god kost og rigeligt med vand har betydning for huden. Af vitaminer og mineraler bidrager vitamin A, riboflavin (B2), niacin (B3), biotin og jod og zink til en normal hud, mens kobber bidrager til en normal pigmentering af huden.

Det var lidt om din hud. Lad os fremhæve din skønhed. Nu skal du se…

Naturen føler sig altid skøn, og den brokker sig aldrig! Den producerer lystigt nye blade hvert år, og den stiller sig gerne smukt frem i sommersolen.

”Lær af træer, gro i ro” citat Piet Hein

Men det er bestemt ikke noget vi mennesker altid holder af. Mange mennesker tumler med indre kritiske stemmer, om, hvordan tingene BURDE være eller BØR se ud. Ja, listen er lang, i forsøget på at nedgøre og sabotere os selv; for tyk, for tynd, for gammel, for meget, for lidt, eller en dybere følelse af at føle sig grundlæggende forkert.

Sagen er altså den, at vi nemt kan finde grunde til at tale grimt til os selv, således at vi er fritaget for at placere os så vi bliver set.

Skønheden og udyret, er nok en meget passende beskrivelse.

Skønheden, som er os selv i vores oprindelig udgave. Udyret, som landede efterfølgende, og som på visse områder har overtaget roret.

Sandheden er imidlertid, at der aldrig er noget galt med os. Det er blot noget vi er kommet til at tro på. Det var noget vi en gang kom til at opfatte som sandt – men det er IKKE sandheden. Det har det aldrig været. Fortvivl derfor ikke; har man rodet sig ind i noget, kan man også rode sig ud af det igen. Det er faktisk muligt. 

Gå på opdagelse i det inderste, og genfind al det smukke. Kig i alle afkroge. Der er stor sandsynlighed for at der findes masser af skønhed, som er gemt af vejen og derfor ligger ubrugt hen. Og det er da for pokker spild af skønne resurser.

Tiden er inde til at finde det hele frem.

Sommeren er over os. Solen har skruet helt op for styrken. Det har ringet ind til timen; ”træd frem på scenen som den du nu en gang er”. Tiden er inde til at ære den indre skønhed. Af med vintertøjet, og frem med sommerhuden.

Så ja, det er altså ganske rigtigt når man siger, at skønhed starter indefra. Stil dig frem i sommersolen. Måske ikke ligefrem som et træ, men næsten. 

Hovedsagen er, at du sagtens kan FØLE dig smuk. For det er du! ”Lær af træer, gro i ro” citat Piet Hein.

Det var en herlig rundtur i skønhed og om hud. Vær velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev:

8 + 11 =

Livskvalitet med omtanke

Natur Energi ApS
Rypevang 4
3450 Allerød
CVR: 15353074

 

Modtag vores nyhedsbrev