Hvis jeg tager medicin?

​På Fødevarestyrelsens hjemmeside står der følgende:

Hvis du tager kosttilskud, samtidig med at du tager medicin, skal du være klar over, at der i nogle tilfælde kan være risiko for, at medicinen og kosttilskuddet påvirker hinanden, så virkningen af medicinen ændres.

Det skal du være opmærksom på, hvis du tager medicin

Kosttilskuddet kan fx ændre den måde, som medicinen optages, omsættes eller udskilles på. Det kan betyde, at medicinen ikke virker så godt som forventet, eller det kan forstærke medicinens virkning, så der opstår fare for overdosering eller bivirkninger.

Hvis du i stedet for kosttilskud tager et naturlægemiddel, vil det af indlægssedlen fremgå, om der er kendte interaktioner mellem naturlægemidlet og andre lægemidler.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en database over lægemiddelinteraktioner, hvor man kan finde oplysninger om nogle indholdsstoffer, der også bruges i kosttilskud og deres interaktioner med lægemidler.

Vær særlig varsom ved brug af blodfortyndende medicin

Man skal være særlig varsom ved brug af blodfortyndende medicin – antikoagulantia – der indeholder stoffet warfarin, når man tager kosttilskud sammen med fx:

  • Omega-3 fiskeolier
  • Ingefær (Zingiber officinalis Roscoe)
  • Hvidløg (Allium sativum L)
  • Tempeltræ (Ginkgo biloba L)
  • Koreansk ginseng (Panax ginseng C.A.Mey)
  • Tranebærjuice
  • Q10/-coenzym Q10.
  • Prikbladet perikon (Hypericum perforatum).

Vær særlig varsom med Prikbladet perikon og medicin

Man skal være særlig varsom med at kombinere prikbladet perikon (Hypericum perforatum L.) med øvrig medicin. Prikbladet perikon kan påvirke virkningen af fx p-piller, forstærke virkningen af nogle typer antidepressiva, påvirke virkningen af midler mod HIV med indholdsstoffet Indinavir og midler med Digoxin, der blandt andet bruges mod forstyrret hjerterytme m.m.

Tal med din læge

Disse produkter er blot et lille udsnit af mange kosttilskud, som kan påvirke virkningen af medicin. Det er derfor meget vigtigt, at man orienterer sin læge om, at man tager eller har tænkt på at tage et kosttilskud i forbindelse med, at man tager medicin. Det er også vigtigt, at man orienterer lægen om, at man samtidig har taget kosttilskud, hvis man oplever bivirkninger med medicinen.

Læs mere på andre sider

Database over lægemiddelinteraktioner, Sundhedsstyrelsen

Livskvalitet med omtanke

Natur Energi ApS
Rypevang 4
3450 Allerød
CVR: 15353074

Modtag vores nyhedsbrev